Niccolo Machiavelli citat

Machiavellisme forklaret: 13 tegn på machiavellisk personlighed

Niccolò Machiavellis politiske filosofi, har lagt navn til udtrykket for det psykologiske træk machiavellialisme. Inden for personlighedspsykologi er machiavellianisme et personlighedstræk, der er centreret om manipulativitet, følelsesløshed og ligegyldighed over for moral.

Test for machiavellianism

Psykologerne Richard Christie og Florence Geis brugte redigerede og afkortede udsagn inspireret af Machiavellis værker, til at studere variationer i menneskelig adfærd. Deres Mach IV-test, en 20-spørgsmål,s Likert-skala-personlighedsundersøgelse, blev standard selvevalueringsværktøj og skala for machiavellianismens konstruktion. De, der scorer højt på skalaen (High Machs), er mere tilbøjelige til at have et højt niveau af bedrageri og et uempatisk temperament.

 Christie, R. Geis, F. “Some Consequences with Taking Machiavelli Seriously” in Edgar F. Borgatta and William W. Lambert (eds.). Handbook of Personality Theory and Research

Machiavellism definition:

Machiavellistiske mennesker søger magt, er kyniske, og stoler ikke på andre. De er pessimistiske på verdens og andre menneskers vegne, men tror på de selv kan opnå succes. De er ikke neurotiske og tiltrækkes af grove uregulerede jobs med stor magt. De er ikke vrede eller hævngerrige (hvilket man ofte ser hos narcissister), men benytter enhver taktik til at nå deres mål.

Liste over machiavellistiske træk – 13 tegn på machiavellisk personlighed

 1. Målet hellige midlet
 2. At nå mål/magt er målet
 3. At bevare magten
 4. Manipulerer og snyder uden skrupler
 5. Giver indtryk af empati, men har den kun så længe der ikke er noget at miste
 6. Dominerende
 7. Gode planlægningsevner
 8. God impulskontrol (modsat psykopati og narcissister)
 9. Overfladisk charme, venlige og fremstår dybe
 10. Løgne
 11. Skjuler sine motiver
 12. Nyder andres ulykke
 13. Kynisk

Andre noter om machiavellisme

En gennemgang fra 1992 beskrev motivationen hos dem, der er højt på Machiavellianisme-skalaen, som relateret til kold egoisme og ren instrumentalitet, og dem, der var høje på egenskaben, blev antaget for at forfølge deres motiver (f.eks. sex, præstation, socialitet) på dobbelte måder. Nyere forskning om motivationerne for høj Machs sammenlignet med lav Machs viste, at de prioriterede penge, magt og konkurrence højt og relativt lav prioritet til samfundsopbygning, selvkærlighed og familieforpligtelse. High Machs indrømmede at fokusere på ubetinget præstation og vinde for enhver pris

Der er sammenhænge med narcissisme og psykopati og machiavellisme, men de adskiller sig alligevel fra hinanden.

Narcissisme, i den sårbare coverte form, indeholder skam – hvilket man ikke ser i gradiøs narcissisme, psykopati og machiavellisme.

De anser alle mennesker for at være kriminelle, men at det kun er et problem når man bliver taget. Kriminalitet er altså ikke et problem, og det handler om at være bedst til det.

Machiavellian kan oversættes til udspekuleret og skrupelløs.

Scroll til toppen